Skip to main content

Onderzoek PFAS-verwijdering met planten

10 september 2024

Bij de voorbereiding van de nu lopende sanering op het EMK-terrein bleken, naast de eerder aangetroffen teerachtige stoffen, ook PFAS in verhoogde concentraties aanwezig te zijn. De ontworpen grondwaterzuiveringsinstallatie moest daarvoor al worden aangepast: op dit moment worden grote hoeveelheden actief kool gebruikt om PFAS uit het opgepompte water te halen voordat het wordt geloosd. In de toekomst, als de bodemsanering  is afgerond, is de verwachting dat verhoogde PFAS-concentraties aanwezig blijven in het onttrekkingswater dat vrijkomt uit de drainage voor de civieltechnische drooglegging van de locatie. Dit zou gedurende lange tijd een intensieve en kostbare zuivering noodzakelijk maken.

Onderzoek naar extensieve PFAS-verwijdering
Daarom doen kennisinstituten KWR en Deltares in opdracht van het ministerie van I&W onderzoek naar extensievere en meer rendabele oplossingen voor het verwijderen van PFAS. Daarbij wordt gekeken naar vastlegging van de PFAS aan verschillende soorten materialen, fysisch-chemische afbraak, microbiële afbraak, opname door planten, en naar combinaties van deze technieken, zodat minder actief kool noodzakelijk is.

Zuivering met planten
In dat kader zijn nu op het EMK-terrein testen gestart naar PFAS-opname door planten. Studies die eerder onder andere door Deltares zijn uitgevoerd, wijzen er namelijk op dat PFAS zich kunnen ophopen in gewassen. Dit biedt aantrekkelijke kansen voor zuivering, al moet er voor het vrijkomende plantmateriaal nog wel een passende verwerkingsmethode worden gevonden. Daarnaast wordt onderzocht of onder invloed van zonlicht de PFAS in de bladeren afbreken.

Plantenbakken
Praktijkexperimenten naar opname van PFAS door planten zijn nu ingericht naast de zuiveringshal zodat continu vers uit de zuivering afgetapt water kan worden gebruikt. Dat wordt door plantenbakken gevoerd. In elke bak variëren de eigenschappen van de bodem. Daarmee onderzoeken we met welke bodemsamenstelling de PFAS enerzijds het beste worden vastgehouden en anderzijds in voldoende mate beschikbaar komen voor de in de bakken geplaatste planten. Binnen elke bak staan verschillende soorten gewassen. Daarmee testen we in welke planten PFAS zich het meeste ophopen.  De eerste resultaten komen eind dit jaar, maar naar verwachting zijn nog wel enkele jaren onderzoek nodig om eenduidige conclusies te kunnen trekken.

Fytoremediatie