Skip to main content

Verwijderen ondergrondse obstakels buiten hal donderdag 6 maart

28 februari 2025

Op donderdag 6 maart worden ondergrondse obstakels ontgraven buiten de saneringshal. Tijdens de saneringswerkzaamheden van halfase 1 is schroot aangetroffen maar dit kon op dat moment niet uit de bodem worden gehaald i.v.m. de werkhoogte en nabijheid van de wand van de saneringshal. Besloten is om dit schroot te verwijderen, nadat de hal is opgeschoven naar halfase 2 en dus op die manier bereikbaar is geworden. Alle activiteiten die hiervoor  worden uitgevoerd, worden onder de reeds afgesproken saneringscondities uitgevoerd. Dit betekent dat, ondanks dat de werkzaamheden buiten de hal plaatsvinden, hier hetzelfde veiligheidsregime wordt gehanteerd als in de hal, zoals omschreven in het goedgekeurde uitvoeringsplan.

Voor deze werkzaamheden is dus geen hal beschikbaar, die de uitdamping kan afvangen, en ook geen luchtafzuiging waarmee de lucht afgezogen en gezuiverd wordt. De te ontgraven grond en objecten zijn wel verontreinigd en daarmee is het mogelijk dat tijdens de werkzaamheden in de open lucht emissie ontstaat, wat geur- en geluidshinder kan veroorzaken.

Naast de uitgebreide monitoring en metingen, worden er vooraf een aantal maatregelen getroffen om de emissie zoveel mogelijk te beperken. Hieronder staande verschillende maatregelen beschreven:

  • Windrichting:
    De werkzaamheden worden uitgevoerd in een koude periode, het liefst met een overheersende windrichting uit het oosten- of zuidoosten en op een bewolkte dag. Hiermee kan worden voorkomen dat de omliggende woningen en bedrijfspanden onnodig belast worden als gevolg van geurhinder.
  • Nevelkanon:
    Wanneer tijdens de graafwerkzaamheden de afgesproken grenswaarden worden overschreden, zal een nevelkanon worden ingezet om de emissie tegen te gaan. Indien nodig wordt er een luchtverfrisser aan het te vernevelen water toegevoegd om geur weg te nemen.
  • Luchtdichte containers:
    De vrijkomende materialen onder de AVI slakken en de eventuele verontreinigde AVI slakken zelf, zullen in luchtdichte containers geplaatst worden, waarbij de deksels z.s.m. na het vullen van een container geplaatst worden. Dit is een continu proces tijdens de werkzaamheden. Hiermee wordt voorkomen dat er een depot ontstaat, die voor geurhinder kan zorgen.
  • Folie:
    Mocht het toepassen van een nevelkanon onvoldoende werken om de geurhinder te voorkomen, dan kunnen de wanden waar niet verder gegraven hoeft te worden afgedekt worden met folie.

Er zal wat geluidshinder kunnen optreden, omdat de werkzaamheden in de open lucht worden uitgevoerd. Voor de werkzaamheden wordt er gebruik gemaakt van een graafmachine. Tevens vindt er bouwverkeer plaats. Ook wordt er, indien dit noodzakelijk blijkt, machinaal een bronbemaling aangebracht om grondwater te onttrekken, zodat het verwijderen van het schroot in den droge pkan plaatsvinden. Deze activiteiten veroorzaken ook wat geluid. Tot op heden zijn er bij gelijkwaardige werkzaamheden geen klachten binnen gekomen voor geluidshinder en daarmee is dit ook niet te verwachten.

De doorlooptijden van de werkzaamheden zijn verschillend per activiteit en afhankelijk van wat er in de bodem aangetroffen wordt. Het uitgangspunt is dat het ontgraven van de verontreinigde grond waarin het schroot ligt binnen één werkdag wordt afgerond en direct wordt aangevuld met een laag grond om mogelijke uitdamping te voorkomen. Het gaat om een vak van ongeveer 5 bij 5 meter op einddiepte. Zoals het er nu naar uitziet worden de werkzaamheden op 6 maart uitgevoerd. Een en ander dus wel afhankelijk van de weersomstandigheden die dag. Mocht de planning nog aangepast worden dan wordt dit gemeld op deze website. 

Mocht er ondanks alle (voorzorg) maatregelen toch sprake zijn van geur- of geluidsoverlast, dan kun je dat direct melden bij de omgevingsmanager Marco Endert, bereikbaar via de omgevingstelefoon 06-53599416.