Geuroverlast sanering
De afgelopen periode zijn er bij Dura Vermeer, omgevingsdienst DCMR, Gemeente Krimpen a/d IJssel en het projectteam Stormpolderdijk verschillende klachten rondom geuroverlast binnengekomen. Voor een aantal klachten zijn de werkzaamheden bij de sanering van et EMK-terrein (herontwikkeling Stormpolderdijk) aan te wijzen als bron van geuroverlast.
Op de website (www.stormpolderdijk.nl) en via de BouwApp informeert Dura Vermeer en het projectteam Stormpolderdijk omwonenden en betrokkenen over de werkzaamheden in combinatie met eventueel te verwachten hinder, waaronder geuroverlast.
De bodemsanering zelf vindt in de plaats in een speciaal daarvoor gebouwde verplaatsbare hal. Een aantal werkzaamheden ter voorbereiding van de volgende halfasen (het zijn er zes, we zijn nu bezig in één) vinden buiten de hal plaats. Zo is er conform het uitvoeringsplan aanvullend bodemonderzoek uitgevoerd. Dit kan resulteren in geuroverlast. Met name de geur van naftaleen, een van de aanwezige stoffen in de grond, wordt snel waargenomen doordat deze stof een lage geurdrempel heeft. Een waarneming van deze geur betekent echter niet dat er meteen gevaar is voor de gezondheid van de omgeving van het EMK-terrein. Bij alle geurklachten van de afgelopen periode (juni/juli 2024) zijn er geen overschrijdingen gemeten ten opzichte van de wettelijke grenswaarde. Hetgeen natuurlijk niet de geuroverlast wegneemt.
Dura Vermeer controleert op dagelijkse basis binnen de grenzen van het bouwterrein op een aantal specifieke locaties de kwaliteit van de lucht en spoort daarmee eventuele bronnen van geuroverlast op. Toch kan het altijd zo zijn dat er ondanks de inzet een geur wordt waargenomen.
Wanneer er een geurklacht bij Dura Vermeer binnenkomt, per telefoon, mail of via de BouwApp wordt er direct actie ondernomen om de bron van de klacht te achterhalen. Het kan namelijk ook zijn dat de sanering niet de bron van de klacht is en eventueel erg anders aan te relateren is, zoals andere bedrijvigheid in de nabije omgeving, scheepvaart of de Hollandsche IJssel of zelfs in het Rijnmond gebied. Wanneer de klacht wel wordt veroorzaakt door de werkzaamheden op het EMK-terrein wordt een onderzoek ingesteld. Met behulp van diverse meetapparatuur wordt vast gesteld of er een relatie is met de saneringswerkzaamheden op het EMK-terrein en zo ja, of de gemelde geur een gevaar is voor de gezondheid van de omgeving van het EMK-terrein. Vaak kunnen we de geuroverlast registreren met onze zogeheten totaalkoolwaterstoffenmeter. Om specifieker te meten wordt er een luchtmonster genomen met behulp van een canister (speciale bus waarin lucht wordt verzameld). Deze canister wordt geanalyseerd in het mobiele laboratorium op locatie. Hier kan op het kleinste geurdeeltjes worden gemeten en direct de conclusie worden getrokken om welk deeltje en in welke hoeveelheid het gaat.
Dura Vermeer is de afgelopen dagen bezig geweest om alle mogelijke geurbronnen in kaart te brengen en extra maatregelen te treffen om geuroverlast te voorkomen. Tijdens dit onderzoek is geconstateerd dat een van de koolfilters van de afzuiging van de waterzuivering geuroverlast veroorzaakte en deze is afgelopen vrijdag 26 juli schoongemaakt en voorzien van nieuw zuiveringskool.
Naar aanleiding van het onderzoek en het aantal klachten is de frequentie van de meetrondes op het terrein aangepast en wordt er extra aandacht besteed aan potentiële geurbronnen. Deze worden dagelijks en sommige wekelijks gemonitord en vastgelegd in een meetdossier.
Per maand worden alle meetresultaten (regulier en op basis van klachten) gebundeld in een zogenoemde “maandrapportage” en gedeeld met het projectteam Stormpolderdijk. Het projectteam laat ook omgevingsmetingen uitvoeren. Ook deze worden maandelijks gerapporteerd. De bevindingen worden samengevat en inclusief de maandrapportage geleverd aan de DCMR en de GGD. De GGD controleert of alle meetresultaten binnen de grenswaardes zijn gebleven en daarmee niet voor gevaar voor de omgeving hebben gezorgd. De conclusie van de maandrapportages worden maandelijks gepubliceerd op de projectwebsite en de BouwApp. De bevindingen van de GGD worden hier ook op gepubliceerd.
Ervaart u hinder of heeft u klachten meld deze dan bij ons via de BouwApp of mail deze naar