Tussentijds bericht onderzoek zuiveringsmogelijkheden voor PFAS
Wie doet wat?
Deltares gaat zich richten op mogelijkheden voor afbraak van PFAS, een niet of zeer slecht afbreekbare stof die relatief goed oplosbaar is in water. Vanwege deze chemische eigenschappen is het een opgave om PFAS-verbindingen uit (afval)water te verwijderen.
KWR richt zich op het testen van materialen waarmee PFAS goedkoper en efficiënter kan worden gebonden aan andere wel verwijderbare deeltjes dan met de huidige, gangbare methode. Op het voormalig EMK-terrein gaat het dan specifiek om het verwijderen van PFAS uit het opgepompte grondwater.
Gangbare methode voor waterzuivering en PFAS
De meest gangbare methode voor waterzuivering is het verwijderen van PFAS door vastlegging aan een vast filtermateriaal. Hiermee breken de PFAS verbindingen dan niet af maar ze worden vastgelegd in een vaste stof. Deze methode heeft als voordeel dat het relatief eenvoudig is om als extra zuiveringsstap toe te voegen in een bestaand waterzuiveringsproces. Deze methode is relatief goedkoop en er is weinig energie voor nodig. Bij de zuivering van water wordt het verontreinigde water meestal door koolfilters geleid of wordt aan het water vaak actieve kool toegevoegd (actieve kool is dan de adsorptie stof).
Testen van zeven adsorptie stoffen
Er zijn inmiddels verschillende innovatieve adsorptie stoffen ontwikkeld, die specifiek gericht zijn op de verwijdering van PFAS uit water. Zeven van deze adsorptie stoffen lijken veelbelovend en de moeite waard om te testen in de praktijk.
KRW heeft een kolomopstelling (zie foto) gemaakt waarmee de testen uitgevoerd kunnen worden. De aannemer is betrokken bij de inbouw van deze proefopstelling binnen het huidige grondwater ontrekkingssysteem op het terrein.
Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om een robuuste en kostenefficiënte waterzuivering voor de nazorgfase te ontwikkelen. Voor zowel de betrokken partners bij het voormalig EMK-terrein als de onderzoekers is dit een interessante en spannende periode. Er is hoop dat het zwaar vervuilde EMK-terrein hiermee aan de basis kan staan van een schoner Nederland.